Rapid Tampere ja erilaiset ohjelmat, joissa startupit ja pienet teknologiayhtiöt esittelevät omaa osaamistaan, on isojen ”korporaatioiden” juttu.
Näin ajatellaan, mutta onko se niin?
Tätä pohdimme reilu vuosi sitten kollegoiden kanssa Business Tampereella. Lukumääräisesti merkittävin osa kotimaisista yrityksistä on PK -kokoluokassa, mutta kilpailu on silti aina globaalia – vaikka asiakas olisi näennäisesti naapurissa.
Voisiko yhteiskehittämisestä olla työkaluksi myös PK-yrityksille?
Kisassa ei pärjää muuten kuin olemalla paras tuottavuudessa, laadussa ja toimitusvarmuudessa –sekä tietysti hinnassa. Mitä tekemistä sillä on startuppien kanssa?
Paljonkin, sillä paras sovellus, joka parantaa kilpailukykyä, voi tulla myös toiselta toimialalta. Tai sitten sille ei ole vielä keksitty tai löydetty käyttötarkoitusta, joka voisi tuottaa lisäarvoa.
Mistä lähteä liikkeelle? Innovaatiokilpailu, hackathon, pitchkisa, Slush?
Kuinka täytyy valmistautua, paljonko se vie aikaa ja onko ajatus sen väärti?
Mistä löytyvät kiinnostavat yritykset? Puhutaanko ”samaa kieltä” ja ajatellaanko etenemisestä samalla tavoin? Mitä voi kertoa ja missä vaiheessa? Sitten vielä NDA:t, ja se, että mistä löytyy aika tuon kaiken selvittämiseen ja läpiviemiseen.
Ratkaisu voisi löytyä paikallisista tutkimusryhmistä, tai tamperelaisesta Crazy Town, MOW, Tribe tai Platform6 yhteisöistä?
Mistä löytyy tietoa, mitä palveluita on tarjolla, ja kuinka pitkä on tie ennen kuin saadaan aikaan uutta liiketoimintaa ja laskutusta?
Vastaus riippuu paljolti siitä, millaiseen ongelmaan ratkaisua haetaan. Tehdäänkö markkinatutkimusta, haetaanko näkyvyyttä ja uusia rekrytointeja, yritysostoa vai kenties kumppania, jolta voisi löytyä ”plug-and-play” -ratkaisu.
Jos joku muukin painii saman ongelman kanssa, siihen voidaan yhdessä koettaa etsiä ratkaisua. Tässä voisi olla jatkossa isomminkin pihviä ja kiinnostusta myös kaupalliselle toimijalle.
Tarkoituksena on selvittää SIX-sateenvarjon alla yhteiskehittämisen kenttää PK -yrityksen näkökulmasta. Etsimme yhdessä Tamlinkin Veli-Mikko Mäkelän kanssa sopivilta valmistavan teollisuuden PK-yrityksiltä aihioita ja katsomme, miten voimme auttaa niiden jalostamisessa ja ratkaisemisessa.
Tämä vaihe on vasta alussa. Tavat toimia ovat muotoutumassa. Takana on mielenkiintoinen kevät, ja syksyllä paneudumme tähän syvemmin. Tavoitteena on saada pilotit alkuun ja liikkeelle.
Olisiko sinulla mahdollisesti valmistavaan teollisuuteen liittyvä asia, jota voisimme yhteiskehittämisellä jalostaa? Vaikkei olisikaan, ota toki yhteyttä, jos aihe on kiinnostaa. Paneudutaan yhdessä jatkokehittämiseen.
Jouni Myllymäki, Business Tampere
Komentar