top of page

Kuulumisia Future Mobile Work Machine 2023 -tapahtumasta


FMWM sandvik amelia
Sandvikin Amelia Kuva: Business Tampere Kuvaaja: Opa Latvala
Tämän vuoden Future Mobile Work Machine -tapahtuma järjestettiin 30. toukokuuta Tampere-talossa. Tapahtuma keräsi suuren joukon osallistujia ja Tampere-talo täyttyi puheen sorinasta ja iloisista jälleennäkemisistä.

Jarmo Heinonen Business Finlandilta piti päivän avauspuheenvuoron. Puheessaan Heinonen esitti muun muassa liikkuvan työkoneteollisuuden tulevaisuuskuvia. Kestävän kehityksen aloitteet ja nolla päästö –tavoitteet ajavat hybridi- ja akkusähkövaihtoehtoja.


Tapahtuman Keynote-puhujana toimi Mikael Karlsson, MIKA Innovation AB:sta. Karlsson kertoi uuden arvon luomisesta teknologian ja liiketoimintamallien kehittämisen avulla. Puheessa pohdittiin myös kuminauha-analogiaa ja asioiden tarkastelua eri näkökulmista, Different approach – different product.


Karlsson käytti esimerkkinä aiheesta kuuhun kiipeämistä tikapuilla. Voi tuntua, että lähestyt tavoitetta, mutta oikeasti et tule tikkaiden avulla kuuhun pääsemään. Tällöin tulee astua tilanteesta ulos ja pohtia toista lähestymistapaa, kuten idea kuuraketista. Karlssonin esitys oli hyvin mukaansatempaava ja hän sai pidettyä yleisön kiinnostuneena koko esityksen ajan.


Karlssonin puheenvuoron jälkeen esiteltiin SIX Mobile Work Machines -tiekartta. Esityksessä Harri Nieminen VTT:tä, Jani Vilenius Sanvikilta ja Kalle Einola Ponsselta kertoivat miten yhdistämällä teollisuus, koulutus ja tutkimus pystytään yhdessä luomaan tulevaisuutta.


Yhteinen innovaatiokehitys, vaikuttamistyö, huippututkimus ja lahjakkuuksien saatavuus ovat tässä avainasemassa. Visio vuodelle 2030 on, että Suomi on maailman paras paikka kehittää liikkuvia työkoneita ja digitalisaatio sekä kestävä kehitys tarjoavat ennennäkemätöntä arvoa.


FMWM keskustelupaneeli
Klusteriyhteistyö käytännössä. Kuva: Business Tampere Kuvaaja: Opa Latvala

Ohjelmassa oli myös klusterin paneelikeskustelu, jossa moderaattorina toimi Heini Wallander. Keskustelu keskittyi tiekartan sähköistyksen ja autonomian teemoihin. Teemat herättivät hyvää vuoropuhelua panelistien ja yleisön välille.


Päivän aikana käsiteltiin myös muita mielenkiintoisia ja tärkeitä aiheita. Oli hienoa huomata, että isot, maailmanlaajuiset yritykset ovat ottaneet huomioon kestävän kehityksen ja pitävät tämän mielessään myös tulevaisuuden innovaatioissa. Hienosti toteutettu tapahtuma tarjosi aikaa myös verkostoitumiselle ja yrityksiin tutustumiselle.


Jutun on kirjoittanut Pauliina Meriläinen, harjoittelija Business Tampereella. Hän opiskelee tuotantotaloutta ensimmäistä vuotta Vaasan Yliopistossa.

bottom of page