top of page

NUVE-LAB työkoneiden tutkimusympäristöön merkittävät lisäinvestoinnit Oulussa

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) työkoneiden NUVE-LAB-tutkimusympäristössä voi kehittää ja testata energiatehokkaita, autonomisia ja nollapäästöisiä ajoneuvoja.Tiiviissä yhteistyössä yrityksten kanssa toteutettu NUVE-LAB vihittiin käyttöön syksyllä 2022.

Kone kiinnitettynä NUVE-LABin alustadynamometriin.

Tutkimusympäristö on nyt saanut merkittävän, yli kolmen miljoonan euron rahoituksen lisäinvestoinneille. Rahoituksella kehitetään NUVE-LABin mahdollisuuksia tukea sähköisten voimansiirtojärjestelmien ja akkutoteutuksien tutkimusta ilman varsinaisia ajoakkuja tai voimansiirtojärjestelmiä. Tätä varten ympäristöön hankitaan akku- ja polttokennoemulaattori. Lisäksi ympäristö varustellaan vety- ja (bio)kaasukäyttöjen tutkimiseen tarvittavilla syöttö- ja turvajärjestelmillä.


Samalla kehitetään lisäominaisuuksia NUVE-LABin Vehicle In the Loop –(ViL) reaaliaikaiseen simulointiympäristöön. Näin parannetaan erityisesti työkoneiden toimilaitejärjestelmien ja toimilaitteiden autonomisen ohjauksen kehittämisedellytyksiä. Uudet järjestelmät otetaan vaiheittain käyttöön vuosien 2023–2025 aikana.


Tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa toteutettu tutkimusympäristö syntyi alun perin hankekokonaisuudella, jonka kokonaisbudjetti oli noin 7 milj. €. Ympäristön rahoitukseen ovat osallistuneet Pohjois-Pohjanmaan liitto (EAKR-rahoitus), Region Nordbotten sekä Lapin Liitto (InterregNord) lukuisat yritykset, Oulun kaupunki, Oulun ammattikorkeakoulu sekä Oulun yliopisto.


Uudet investoinnit toteutetaan NUVE-LAB -ympäristön kehittämiseen vuodenvaihteessa 2022–2023 saadulla yli kolmen miljoonan euron lisärahoituksella. Lisäinvestointeja rahoittavat mm. Suomen Akatemia, PPL EAKR, OKM sekä Iterreg Aurora.
Lisätietoja:


Jukka Säkkinen

jukka.sakkinen@oamk.fi

p. +358 50 5957951

Comments


bottom of page