top of page

SIX Mobile Work Machines nousi Sitran Datatalouden kiinnostavimmat -listalledatatalouden kiinnostavimmat


Listalle valitut ratkaisut hyödyntävät dataa esimerkiksi kestävyyskysymysten ratkomiseksi, koulujen opetuksessa, kuluttajien hyvinvoinnin parantamiseksi, teollisuuden ja maatalouden uudistamiseksi tai liikenteen tehostamiseksi.


Sitra valitsi ratkaisut uudelle listalle yhdessä datatalouden asiantuntijoista koostuneen arviointiraadin kanssa. Listalle pyrki lähes 80 ratkaisua Sitran järjestämässä avoimessa haussa.

Useat listalle valitut ratkaisut pyrkivät datan avulla edistämään vihreää siirtymää ja hillitsemään ilmastokriisiä. Ne tarjoavat työkaluja yrityksille esimerkiksi luontovaikutusten arviointiin ja seuraamiseen, hiilijalanjäljen laskemiseen ja ympäristöraportointiin.


SIX Mobile Machines  -klusteri toteutti tulevaisuustalo Sitran rahoittamana ja yhteistyössä VTT:n kanssa kokeilun, jossa testattiin, kuinka akkujen dataa hyödyntämällä voidaan maksimoida liikkuvien työkoneiden akkujen käyttö. Testausta tehtiin akkujen elinkaaren eri vaiheissa aina valmistuksesta kierrätykseen tai mahdolliseen uusiokäyttöön. SIX Mobile Machines  -klusterissa on mukana johtavia työkoneiden valmistajia sekä heidän tärkeimpiä kumppaneitaan.


Kokeilussa mukana olevat yritykset ovat edelläkävijöitä siinä, miten liikkuvien koneiden käytön aikaista dataa jo kerätään ja myös luovutetaan muun muassa työkoneen operoijan käyttöön.

Kokeilu osoitti, että akkudatan jakaminen akun valmistajien, käyttäjien ja kierrättäjien välillä auttaa valmistamaan entistä tehokkaampia ja ekologisempia työkoneita. Se myös edistää akkujen uusiokäyttöä esimerkiksi varavirtalähteenä ja kierrätystä.


SIX Mobile Work Machines yritykset: Sandvik, Kalmar, Ponsse, Valmet Automotive. Ratkaisun muut osapuolet: VTT - SIX MWM klusterin rakentajakumppani Tamlink - SIX MWM klusterin koordinoija Ulkoministeriö, Virtual Finland-hanke - Datatalouden testiympäristön operoija IOXIO - Data-avaruuspalvelun teknologiatoimittaja ja datan tuotteistuksen asiantuntijayritys

 Lisätietoja:


Harri Nieminen

Co-creation manager, head of SIX initiative

VTT

+358 50 568 5081

 

Pirkka Frosti

Toimitusjohtaja

IOXIO

+358 50 524 5730Linkit:


 

 

Comentarios


bottom of page