top of page

SIXLabs ja Innoverkostot: Yhteistyöllä vaikuttavuutta TKIO-ympäristöihin

Tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja oppimisympäristöt (TKIO-infrat) ovat keskeisessä roolissa, kun rakennetaan älykästä ja kestävää valmistavaa teollisuutta. Tässä artikkelissa tarkastellaan, miten SIXLabs-malli ja Innoverkostot-yhteistyö tukevat TKIO-infraympäristöjen vaikuttavaa hyödyntämistä. Esimerkkeinä nostetaan esiin mm. Fastemsin tiloissa toimiva FMS Training Center sekä TAMKin Fieldlab. Kirjoitus avaa myös, miten kansalliset hankkeet – kuten SIX Super, DINO ja SIX ManuGenius – kehittävät TKIO-ympäristöjä digitaalisuuden, tekoälyn ja yhteiskäytön näkökulmista. Kokemukset osoittavat, että selkeästi kuvattu, monikäyttöinen ja verkottunut infra voi toimia tehokkaana alustana yritysten, oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyölle.


Kolme miestä tutkii laitetta.

Tampereella on vaikuttava historia tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja oppimisympäristöjen (TKIO) kehittämisyhteistyöstä. Yksi merkittävimmistä esimerkeistä tästä on FMS Training Center, joka on toiminut lähes 30 vuoden ajan oppilaitosten yhteisesti omistamana ja opetuskäytössä olevana TKIO-ympäristönä. Erityistä tässä yhteistyössä on sen sijainti Fastemsin tiloissa, mikä mahdollistaa ainutlaatuisen rajapinnan yrityksen tuotantoteknologian ja koulutuksen välillä. Tämä malli on osoittautunut toimivaksi esimerkiksi pitkäjänteisestä yhteistyöstä, jossa yhdistyvät yritysten, oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden intressit.


Yhteiskäyttöisten ympäristöjen rinnalla korkeakouluilla ja tutkimuslaitoksilla on myös omia, itsenäisesti hallinnoituja TKIO-infroja. Esimerkiksi Tampereen ammattikorkeakoulun TAMK Fieldlab toimii kokeilu- ja kehitysalustana, jossa testataan uusia teknologioita autenttisessa toimintaympäristössä. Fieldlab tukee monialaista yhteistyötä ja toimii alustana kestävän kehityksen, älykkään tuotantoteknologian ja käyttäjälähtöisen innovoinnin edistämiselle.


TKIO-Labs – kohtaamispaikka ja kehitysalusta


Kuva laboratoriotiloista.

SIXLabs TKIO-ympäristöissä Tutkimus (T), Kehittäminen (K), Innovointi (I) ja Oppiminen (O) yhdistyvät (https://www.six.fi/sixlabs). Näissä ympäristöissä kohtaavat yritysten kehittäjät, tutkimusorganisaatioiden tutkijat ja koulujen opetushenkilöstö. TKIO-Labsit toimivat paitsi teknologisina testialustoina, myös verkostoitumisen ja osaamisen jakamisen paikkoina. Ne ovat fyysisiä ja virtuaalisia rajapintoja, joissa syntyy uusia ratkaisuja ja osaamista.



SIXLabs-malli ja pelikirja


SIX-verkosto on ollut keskeinen toimija TKIO-ympäristöjen kehittämisessä. Muutama vuosi sitten lanseerattu SIXLabs-malli tarjoaa pelikirjan, yhtenäisen palvelukuvauksen ja verkkosivuston, jonka kautta on mahdollista tarkastella infrastruktuurien kuvauksia valtakunnallisesti. Mallin tavoitteena on parantaa olemassa olevien TKIO-infravarantojen näkyvyyttä ja käyttöastetta, erityisesti pk-yritysten näkökulmasta. SIXLabs tarjoaa myös standardoidun toimintamallin, joka tukee infrastruktuurien tehokasta ja turvallista hyödyntämistä.

 

Kansallinen yhteistyö ja yhteinen suunta


SIXLabs verkosto on keskittynyt koneenrakennuksen ja valmistavan teollisuuden toimijoiden yhteistyöhön. TKIO-infrayhteistyötä tehdään myös kansallisella tasolla eli alojen kehittäjien kanssa. Innoverkostot-ohjelman TKIO-ympäristöselvityksessä kartoitettiin, miten eri alojen toimijat rakentavat yhteistä pohjaa infrastruktuurien kehittämiselle. SIXLabs-infrat ovat toimineet tässä työssä esimerkkeinä siitä, miten yhteistyö voi konkretisoitua yhteisinä kuvauksina ja toimintamalleina.


Toisena esimerkkinä toimialakohtaisesta kansallisesta TKIO-infrojen viitekehyksestä on SIX Mobile Work Machines klusterin käynnissä oleva työ liikkuvien työkoneiden toimialan tutkimusinfrastruktuurien parissa. Työn tavoitteena on kartoittaa kansallisesti olemassa olevat alalle relevantit tutkimusinfrat, tunnistaa niistä yhdessä alan teollisuustoimijoiden kanssa olennaisimmat, tunnistaa mahdolliset puutteet yritystarpeeseen peilaten, ja kehittää infratarjoajien sekä teollisuustoimijoiden kanssa yhteinen pelikirja. Työn toteutuksessa nojataan luonnollisesti SIXLabs -malliin, mutta otetaan toimialakohtainen näkökulma vielä syvempään tarkasteluun. Työn tulokset tulevat näkyville klusterin verkkosivuille syksyn aikana.


Yhteistä suuntaa Innoverkostot -työpajasta 14.5.


Toukokuussa 2025 järjestetty Innoverkostot -workshop Tampereella kokosi yhteen toimijoita eri puolilta Suomea keskustelemaan yhteistyön mahdollisuuksista ja haasteista. Tämä oli Innoverkostot-hankkeen sarjassaan kolmas työpaja ja kuten aiemmin, myös tällä kertaa osallistujat pääsivät tutustumaan paikallisiin infroihin. Tuomas Lahtinen esitteli aluksi SiPFAB -pilottilinjan suunnitelmia, jonka jälkeen jalkauduttiin Tampereen yliopiston IHA:n mobiililaboratorioon tutustumaan mm. sähköistymiseen ja autonomiaan liittyvään työkonetutkimukseen.


Vierailun jälkeen työpajassa työstettiin erityisesti yleiskäyttöistä mallia palvelukuvauksille ja laatukriteereille erilaisille TKIO-infroille. Yhteinen näkemys korosti tarvetta selkeille mutta joustaville infrakuvauksille, jotka eivät ole liian teknisiä mutta eivät myöskään liian yleisiä. Geneerisen kuvauksen lisäksi toimialakohtaisessa kontekstissa kuvauksia voidaan tarvittaessa täydentää toimialalle tärkeillä tiedoilla. Tässä erilaiset yritys- ja/tai toimialaverkostot voisivat toimia TKIO-infrojen tai niiden muodostamien verkostojen sparraus- ja kehityskumppaneina. SIX MWM klusterin infratyö toimiikin tässä eräänlaisena pilottina ja Innoverkostot-hankkeen yhteistyökumppanina.


Ryhmäkuva työpajan osallistujista.
Innoverkostot -workshop järjestettiin Tampereella.

Kokemuksia kentältä – mitä on opittu?


Käytännön kokemusten perusteella on havaittu, että infrastruktuurin tarjoajan näkökulmasta keskeistä on tarjottavien palveluiden näkyvyys ja tarttumapinta: mitä ympäristössä voi tehdä, kenelle se sopii ja miten siihen pääsee käsiksi. Hyödyntäjän näkökulmasta taas tärkeää on ymmärtää, mitä ongelmaa ollaan ratkaisemassa ja millaisia resursseja on käytettävissä. SIXLabs-pelikirja  tarjoaa tähän selkeän toimintamallin, jossa korostuvat toiminnallisuus, monikäyttöisyys, verkottuminen ja palvelulähtöisyys. (https://www.six.fi/_files/ugd/87df6a_7aa83cb390c2425f89b9f1a20d7cc60e.pdf)


Kuva laitteesta ja liukuhihnasta.

 

Hankkeet tukemassa kehitystä


SIXLabs-toimintaa kehitetään aktiivisesti useiden hankkeiden kautta, jotka tuovat uusia näkökulmia ja teknologioita TKIO-ympäristöjen käyttöön:


  • SIX Super keskittyy digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen osana TKIO-ympäristöjen kehitystä. Lisäksi siinä kehitetään FMS Training Centerin yhteistyömallia ja palveluita.

  • DINO – Digitaalisuudesta nostetta valmistavaan teollisuuteen tukee valmistavan teollisuuden digikyvykkyyksien vahvistamista ja digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoa TKIO-ympäristöissä.

  • SIX ManuGenius auttaa valmistavan teollisuuden yrityksiä hyödyntämään tehokkaammin dataa ja generatiivista tekoälyä, mikä tukee erityisesti älykkäiden palveluiden kehittämistä.


Nämä hankkeet kytkeytyvät myös SIX EDIH -palveluihin ja SIX-strategiatyöhön, joiden kautta yritysten kehittämisteemat ja tutkimuksen painopisteet voivat ohjata myös TKIO-ympäristöjen kehitystä – yli perinteisten organisaatiorajojen.


Kutsu mukaan – rakennetaan seuraavat 30 vuotta


Kutsumme mukaan yhteistyöhön kaikki toimijat, joilla on kehitysympäristöjä tai tarve hyödyntää olemassa olevia TKIO-infraelementtejä. SIXLabs tarjoaa mallin, verkoston ja työkalut, joiden avulla yhteistyö on helpompaa ja vaikuttavampaa.


FMS Training Centerin lähes 30-vuotinen historia on erinomainen esimerkki siitä, miten pitkäjänteinen yhteistyö oppilaitosten, yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä voi tuottaa pysyvää vaikuttavuutta. Tätä kokemusta hyödynnetään nyt yhä uusilla alueilla – alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti – kun rakennamme seuraavan sukupolven TKIO-ympäristöjä.


Lisätietoja:

Timo Rainio, TAMK

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page