top of page

Valmistavan teollisuuden benchmark–matka Saksaan

Järjestimme lokakuussa valmistavan teollisuuden benchmark -matkan Saksaan. Vierailukohteina olivat merkittävät valmistavan teollisuuden klusterit, yritykset ja niihin liittyvät tutkimuslaitokset Ostwestfalen Lippe (OWL) alueella.



16 osallistujan ryhmä koostui teollisuuden, tutkimus ja koulutusorganisaatioiden henkilöitä. Haimme erityisesti oppia teollisuuden, tutkimuslaitosten sekä innovaatio ja oppimisympäristöjen välisestä yhteistyömuodoista. Erityisenä mielenkiintomme kohteena oli Industry 4.0 ja se miten sitä on käytännössä sovellettu.

Matkalla koimme saksalaisen digitalisaation heikkoja puolia esim. yleisessä digitaalisessa maksuliikenteessä, mutta näimme myös sen hitaasti jauhavan systemaattisen tavan toimia teollisuuden alueella ja yhteisissä kehitystoimissa.


Suomessa paljolti luodaan helposti suuria visioita ja korkealentoisia hankkeita, joiden toteutus jää joskus puolitiehen, kun taas saksalaiset rakentavat pala kerrallaan isoa kuvaa systemaattisesti. Toisaalta näkemämme perusteella Suomalaiset huippuyritykset ovat jopa edellä Industry 4.0 soveltamisessa tehokkuuden ja asiakasrajapinnan hallintaan, sekä suomalaisten yritysten pienempi koko antaa usein mahdollisuuden toimia joustavammin.



Päivä 1

Ensimmäinen päivä vei meidät tehdas vierailulle CLAAS:n toimitiloihin Harsewinkeliin. Tutustuimme yritykseen historiaan, tuotevalikoimaan ja lisäksi meille oli järjestetty erittäin kattava tehdaskierros CLAAS:n tuotantoon, joka kaikessa laajuudessa yllätti jopa kokeneimmatkin osallistujat.


Mittakaavaero oli selkeä ja näkyi joka paikassa (yrityskoko, rahoitus, projektien koko) eli tämä osuus on hankala suoraan hyödyntää kotimaisessa tuotannossa. Samoin Itse valmistuskonsepti tehtaalla oli varsin perinteinen, jossa robotteja ja automaatiota kyllä käytettiin, mutta esimerkiksi hitsauksessa roboteista huolimatta levyjä nosteltiin käsin ja kokoonpano tehtiin perinteisellä metodiikalla.


Erilaiset tuotannon virtausta edistävät ohjauselementit toteutettiin vielä manuaalisesti esim. paperisilla liimalapuilla osiin tai lavoihin kiinnitetyillä viivakooditunnisteilla hyllyissä, nämä vaativat vielä melkoisesti manuaalisia toimia, vaikka sinänsä paperilappu-määräimet toimivat visuaalisena ohjauksena.



Päivä 2

Vierailimme Paderbornin ’’It’s OWL’’ - innovaatio ja kehityskampuksella, jossa älykkään valmistuksen ja älykkään liikkumisen teemat olivat keskiössä. Kampuksen toiminnan ja avainteemojen, erityisesti OWL Datenfabrik ja SICP – Software Innovation Campus, esittelyn lisäksi meillä oli tilaisuus esitellä omaa SIX initiative- teemaa ja sen tavoitteita.Vierailimme myös kampuksen laboratorio- ja innovaatiotiloissa. (IoT Xperience Center, Ideentriebwerk & Robotics Lab).


Iltapäivän ohjelmaksi oli valikoitunut teollisuusvierailu DMG Mori Seiki AG:llä Bielfeldissä. Tutustuimme isäntien johdolla ensin yrityksen tuotteisiin, toimintoihin ja historiaan ja erityisesti meille oli järjestetty kiertokävely tehtaalla niin heidän ydintuoteperheiden (työstökoneet) valmistuksessa kuin uudemman aluevaltauksen 3D-printtauskoneiden valmistusympäristössä.


Kuulimme, kuinka yritysorganisaatioissa eri kulttuurien yhteensovittaminen on haastavaa. Oli myös nähtävissä, että yritys pyrkii tekemään paljon itse ja alihankintakin tulee omilta tehtailta tai lähialueen paikallisilta toimijoilta. Molemmissa tapauksissa omat suunnitteluinsinöörit ovat valmistuksen tukena. Selkeästi Insinöörikulttuuri on keskiössä ja valmistuksen ollessa omassa hallussa, suunnitteluinsinööreillä säilyy kosketus valmistukseen.


Päivän päätteeksi vierailimme “Open Innovation City Bielefeld -OIC” – toimistossa Bielfeldissä, jossa keskusteltiin mm. Innovaatiokumppanuudesta Tampereen kanssa.


Päivä 3

Vierailimme Centrum Industrial IT -keskuksessa Lemgossa ja teemoina olivat smart food factory ja smart factory OWL:ssa. Teemat keskittyivät Industry 4.0, Älykäs valmistus, kestävä kehitys teollisuudessa sekä AI ja koneoppiminen. Fokus oli elintarviketeollisuuden tutkimuksessa, jossa päästiin lähemmäs valmistuksen Industry 4.0 toteutusta.


Saimme samalla tärkeän muistutuksen, että kun rakennetaan laboratoriotiloja, ne tehdään tietyn teeman fokuksella ja hyödynnetään digitalisuuden tuomia mahdollisuuksia. Tässä oli hienosti hyödynnetty digitaalisen kaksosen ideaa jatkamaan fyysisten koelaitosten kyvykkyyttä simuloida reaalielämän erilaisia tilanteita.

Vierailukohteissa yhtenä tavoitteena oli myös tunnistaa konkreettisia projektiavauksia.


Esittelimme Tampereen seutua valmistavan teollisuuden näkökulmasta ja kerroimme SIX initiative – aloitteesta. Kotiin viemisiksi saimme uusia kontakteja ja aihioita jatkokeskusteluille ja erityisesti TKIO-ympäristöjen kehitysideoista. Suuri kiitos järjestelyistä myös Pekka Stuckertille, joka oli vierailukohteet meille järjestänyt. Muilta osin matkan toteutuksesta vastasi SIX Smart Manufcturing Hub -EAKR projekti.


bottom of page