top of page

Vieraskynä: Future Mobile Work Machines -tapahtuma antoi mahdollisuuden tutustua tulevaisuuteen


Kuva: Opa Latvala


Tampere Smart City Week –tapahtumaviikon yhteydessä uudella Nokia Areenalla järjestettiin Tulevaisuuden Liikkuvien Työkoneiden tapahtuma, johon osallistui viisi alan suomalaista kärkitoimijaa. Paikalla edustivat konevalmistajat Ponsse, Sandvik, Kalmar, Valtra ja akkujärjestelmiä toimittava Valmet Automotive.


Nämä yritykset ovat lyöttäytyneet yhteen ja muodostaneet alan klusterin kehittääkseen ympäristön kannalta kestävämpiä ratkaisuja. Tämä on kaiken ydin.


Nuoren opiskelijan näkökulmasta tapahtuma oli mielenkiintoinen. Nokia Areenalla sähköistyminen, innovaatiot ja automaatio eivät jääneet vain abstrakteiksi käsitteiksi. Paikalla oli muun muassa Ponssen metsäkonekonsepti ja Sandvikin valtava sähköinen konseptikaivoskone.

Moni yhdistää kaivosteollisuuden öljyisiin, nokisiin ja kovaäänisiin koneisiin. Messualueella yllätyin kuitenkin siitä miten kehittyneeltä ja ympäristöystävälliseltä kaivosteollisuuden tulevaisuus näyttää.


Sähköinen ja autonominen kaivoskone on kaukana siitä mielikuvasta, joka minulla ja varmasti monella muulla oli. Tämä oli yksi tekemistäni oivalluksista.


Kuva: Opa Latvala

Sandvikin kaivoskone on suunniteltu Tampereella ja yritys investoi hiljattain 50 miljoonaa euroa tutkimusohjelmaan. Hankkeen myötä syntyi myös 100 uutta työpaikkaa.

Uudet konseptikoneet ja keskustelut yritysten edustajien kanssa saivat minut näkemään suomalaisen teollisuuden tulevaisuuden ja mahdollisuudet uudessa valossa. Ala on ottanut suuria harppauksia eteenpäin ja katse ei ole peräpeilissä, vaan kestävämmässä tulevaisuudessa.


Messuilta jäi päällimmäisenä mieleen se, että sähköistyminen ja vihreä siirtymä ovat suomalaiselle teollisuudelle suuria mahdollisuuksia. Kasvu, kilpailukyky ja investoinnit eivät ole ristiriidassa kestävän kehityksen ja hiilineutraaliustavoitteiden kanssa. On pikemminkin niin, että nykymaailmassa toinen ei onnistu ilman toista.


Kirjoittaja on 17-vuotias lukiolainen ja Business Tampereen harjoittelija

Comments


bottom of page